Lagning av stenskott för nybörjare

Med det nya körkortet tryggt i plånboken beger sig många nyblivna biltrafikanter ut på vägarna. Friheten i att själv kunna ta bilen och köra iväg är det sista klivet rakt in i vuxenvärlden för många, men då och då gör sig fortfarande tonåringen påmind. I trafiken är det viktigt att agera vuxet även om olika typer av hinder och problem inträffar. Något av det vanligaste problemet som inträffar är stenskottet. Det kan ibland vara svårt att veta hur det ska åtgärdas.

Storlek

Det är sällan lagning av stenskott behövs om det bara är en liten skada. Vid större skavanker kan det vara bra att sätta en tejpbit över skadan på glaset så att den inte spricker upp och blir större. En vanlig tumregel ute på verkstäderna är att om skadan blivit större än en femma krävs byte av rutan eftersom säkerheten avtagit.

Placering

Var stenen tar har också en betydelse för hur man åtgärdar sprickan. Så länge skadan inte stör synfältet eller påverkar vindrutans hållbarhet är det inte nödvändigt med en lagning av stenskott.

Lagning av stenskott

Vid större stenskott måste hela rutan bytas ut medan små skavanker lätt kan repareras utan att något spår finns kvar av skadan efter åtgärd. Bilglasmästare är namnet på de yrkeskunniga som arbetar med bilens vindrutor. Känns det osäkert vilken typ av lagning som behövs går det att vända sig till en bilmack eller verkstad för rådfrågning. De är vana vid orutinerade trafikanter, och det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några dumma frågor. Framför allt inte då det gäller lagning av stenskott.

En försäkring på bilen har alla, men det är inte alla försäkringar som täcker kostnaden för stenskott. Innan bilen lämnas in för reparation eller byte kan det vara en god idé att se över sin försäkring.