F1: Tre stall är klara förhandsfavoriter

En ny formel 1-säsong nalkas. Det är sista gången serien körs med de traditionella reglerna. Från och med 2022 är det ett helt nytt reglemente som gäller, vilket är tänkt att skapa jämnare lopp.

Men det är nästa år. Den här säsongen är det fullt fokus på att vinna under de klassiska reglerna, vilket i sig kan ha ökat konkurrensen. Det är tre stall som är förhandsfavoriter att vinna konstruktörsmästerskapet och det väntas bli en hård kamp om pallplatserna.

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Mercedes-stallet har varit den solklara segraren de senaste sju säsongerna. De har dominerat på banorna och de har vunnit minst tio GP-lopp varje säsong sedan 2014. De har ett sammansvuret stall och stora delar av tillverkningen sker inom just Mercedes. Deras stora framgångar har också berott på förarna, och framför allt på Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton har segrat i förarmästerskapet i sex av de sju åren som Mercedes har vunnit i rad. Det året Hamilton inte vann, vann hans dåvarande stallkollega Nico Rosberg. Lewis Hamilton är nu den formel 1-föraren i historien med flest GP-segrar och VM-titlar. Han vann sin första titel 2008. Att han vill vinna en åttonde titel och kanske till och med passera 100 GP-segrar råder det ingen tvekan. Detta gör Mercedes till ett starkt stall och en klar favorit. 

Red Bull Racing

Jagandes efter Mercedes, och en stark utmanare enligt rykten, är Red Bull Racing. Innan Mercedes storhetstid var det Red Bull som hade dominerat i ett antal år. 2021 kan det bli deras chans igen. Anledningen till att många tror på dem är på grund av hur de avslutade säsongen 2020. De vann det sista GP-loppet i Abu Dhabi, vilket är ett lopp som Mercedes tidigare har dominerat.

Under säsongen kommer de att köra med två erfarna förare. Max Verstappen förlängde sitt kontrakt med stallet vid årsskiftet och kommer att köra för dem till 2023. Ny i stallet är Sergio Pérez, som föregående säsong körde för Racing Point. Med dem tog han sin första GP-seger och han var överväldigad efteråt, återberättar spelbolaget som skriver om sport och sportspel på nätet. Hans seger gjorde att han fick ett kontrakt med en av de stora förhandsfavoriterna inför säsongen 2021. Oddset att Red Bull vinner konstruktörsmästerskapet är 4.50.

McLaren F1 Team

Den tredje och sista favoriten är stallet McLaren. De har inte vunnit ett konstruktörsmästerskap sedan 2008, men det finns det som talar för att de kan göra det 2021.

Först, har de valt att byta motortillverkare. De har valt att lämna Renault och gå tillbaka till Mercedes. McLaren körde med Mercedesmotorer fram till 2015, då de bytte till Honda. Därefter har de fått förstärkning med hjälp av Daniel Ricciardo, som också har valt att lämna Renault. Riccardo hade sin bästa säsong under 2020, och slutade på en femte plats. Han kommer att bli stallkamrat med den unge föraren, Lando Norris, som gjorde debut i stallet och formel 1 2019.

Dessa tre stall är de absoluta förhandsfavoriterna att vinna konstruktörsmästerskapet 2021. Det är även dessa stall som har förarna som kommer att göra upp om förartiteln. Det är däremot inte över förrän alla tjugotre GP-lopp är körda, och de övriga sju stallen kommer inte att ge upp utan kamp.