10 användbara tips: Allt du behöver veta om att spara bränsle under vintern

Vintern är utan tvekan den värsta tiden på året när det gäller bränsleförbrukning. Den ökar drastiskt av flera anledningar men det finns hopp – vi ger dig 10 användbara tips som kan hjälpa dig att hålla bränsleförbrukningen för din bil under kontroll även under vintern.

Spara vikt, avlasta din bil

Att ta bort is och snö från bilen handlar inte bara om bättre säkerhet utan ger också lägre vikt på bilen och bättre aerodynamik. Båda leder till mindre bränsleförbrukning. Med minskad vikt menar vi också att ta bort olika onödigheter från bilen som samlats under sommaren: oanvänd extra stol, verktygslåda lånad från en vän för länge sedan, en bärbar kyl…Regeln säger: 100 onödiga kilon kostar 0,3 liter bränsle per 100 kilometer.

skidhållare för bilen

Minska luftmotståndet, förbättra aerodynamiken

En av de typiska sakerna som förare ofta har på bilen under vintern är takräcken eller skidhållare. De ökar inte bara fordonets vikt utan förstör också betydligt aerodynamiken, vilket resulterar i hög bränsleförbrukning. När du inte reser för skidåkning eller någon annanstans, låt det onödiga takräcket stå i garaget.”

Starta inte motorn för uppvärmning innan avfärd

Att värma motorn medan den är stillastående, särskilt om du inte gör något användbart som att rensa snö från bilen, är skadligt för miljön och slösar bränsle. Dessutom är det inte bra för motorn eftersom den inte värms upp ordentligt vid tomgång. Den når sin arbetstemperatur först vid medelhöga varvtal och belastning. Vid tomgång förblir kylvätskan kall.

Håll motorn i gott skick med underhåll

Motorn spelar en nyckelroll för bränslebesparing. För att vara i gott skick kan du göra mycket genom att regelbundet kontrollera luftfiltret och tändstiften och byta ut dem om det behövs. En felfri motor hjälper till att spara bränsle.

Undvik korta resor, när motorn är kall ökar bränsleförbrukningen

När motorn är kall fungerar den inte effektivt. Därför bör du undvika korta resor så mycket som möjligt på vintern eftersom sådana sträckor verkligen ökar bränsleförbrukningen, särskilt vid låga temperaturer. En bra ruttplanering hjälper mycket med bränslebesparingen.

Kör inte aggressivt för att värma upp motorn

Det är vanligt att säga att en mycket försiktig körning sparar bränsle – och det är sant. Höga varvtal förbrukar mer bränsle. Om du väntar för länge efter att du startat motorn kommer du också att använda mycket bränsle eftersom motorn tar längre tid att nå sin arbetstemperatur. En uppvärmd motor fungerar effektivt. Det är viktigt att sedan byta växel i tid: när varvräknaren når över 2000 varv är det oftast bästa tiden att växla upp.

Undvik höga hastigheter

Snabb körning på motorvägen sparar vanligtvis inte tid, så försök att köra något långsammare. Luftmotståndet ökar kraftigt bränsleförbrukningen eftersom det ökar med kvadraten på hastigheten. Det betyder att förbrukningen vid 160 km/h är högre än vid en hastighet på 100 km/h!

däcktrycket

Håll däcktrycket på rätt nivå

Kall luft krymper, vilket alla kan se om de lämnar en tom plastflaska i bilen. Om du regelbundet kontrollerar däcktrycket är det inte bara bra för säkerhet på vägen utan också för mindre bränsleförbrukning. Om det är kallt ute minskar trycket i däcken. Men om lufttrycket är för lågt ökar rullmotståndet, vilket resulterar i ökad bränsleförbrukning.”

Små förbrukare ökar bränsleförbrukningen

Varje förbrukare i bilen ökar bränsleförbrukningen eftersom elektrisk energi måste produceras genom generatorn. Använd därför elektriska förbrukare endast när du behöver dem. Uppvärmda säten är till exempel lyx – och boven för ökad förbrukning, liksom uppvärmd ratt. I vissa fall förbrukar de upp till en liter per 100 kilometer. Försök att endast använda små förbrukare när det behövs – och stäng av dem sedan igen.

Det här är vad du bör göra om du har en elektrisk bil

Till skillnad från förbränningsmotorer, där värmen från motorn värmer interiören, behöver du vara mer sparsam i en elbil. Om möjligt bör du förvärma interiören med en app medan bilen fortfarande är ansluten till strömförsörjningen. Att ha bilen på en varm plats i garage är naturligtvis bra för räckvidden, liksom rätt körsätt och stil.

Under körning, istället för att öka uppvärmningen av interiören, aktivera relativt ekonomiska uppvärmda rattar och sätesvärmare. Den frigjorda värmen kommer direkt på kroppen, vilket gör att värmeenergin från den interna uppvärmningen kan minskas avsevärt. Och om du fastnar i snö med en elbil behöver du inte oroa dig: värmaren kommer att hålla dig varm längre än du tror.