Hyra bil – Viktigt att veta innan och efter

Det finns flera anledningar till att man väljer att hyra en bil. Det kan vara för att man är på semester och vill utforska omgivningarna på egen hand. Kanske behöver man en större bil eller en bil med en dragkrok inför en flytt. Eller så kanske man inte har någon bil.

(Källa: Unsplash.)

Oavsett anledning är det inte bara att gå in hos den första hyrfirman man hittar, välja en modell och köra iväg. För att göra ett smart val av både bil och firma måste du känna till vad som ska finnas med i ett bra avtal, och varningstecknen som du ska akta dig för. 

Val av bil och firma

I de flesta fall går biluthyrningen smidigt, men det är viktigt att man har gjort sin efterforskning innan man ingår ett avtal med en hyrfirma. För att vara säker på vad som ingår i avtalet är det viktigt att man läser igenom alla punkter innan man skriver under. Kontrollera om du exempelvis kommer att debiteras per körd mil eller om det råder fri körsträcka. Kontrollera om du kan passera landsgränser och vilka försäkringar som ingår. Kontrollera även vad ditt personliga försäkringsbolag säger om händelser som sker i trafiken med ett hyrt fordon. Det kan också vara bra att ta reda på om hyrtiden går att förlänga och vad som gäller om du blir försenad till inlämningen.

Andra praktiska saker som du ska funder över är vilken typ av bil du behöver. Du behöver känna till hur långt du ska köra och uppskatta vägunderlaget kommer att se ut för att göra ett bra val. Genom Hyrbilguiden.se: billig hyrbil jämförs priserna hos tusentals hyrföretag som garanterar låga priser utan dolda avgifter. De inkluderar försäkringar och skatter och det finns inga kreditkortskostnader. Bilarna varierar från cabrioleter och jeepar till familjebilar och minibussar. Modellen ska däremot väljas med eftertanke. Det kan vara lockande att ta en lyxigare modell, men om du ska köra i terräng är det kanske inte det lämpligaste valet.

Lämna tillbaka bilen

Bilen ska alltid lämnas tillbaka i samma skick som den hämtades. Har du orsakat någon skada på bilen kommer du att debiteras för den. Stanna alltid kvar och gå igenom bilen med någon från personalen på hyrfirman när du lämnar in den. Det gör att hyrfirman inte kan komma efteråt och säga att de har upptäckt en skada som du har missat och debitera dig för den. Om du har fotograferats av en fartkamera kommer polismyndigheten att skicka bilden till hyrfirman, som sedan kommer att uppge vem det var som körde. Du kommer då att få boten, och bilfirman kan ta ut en avgift för administrativt arbete.

För att undvika eventuella problem ska du vara noga med att lämna tillbaka bilen i god tid, och höra av dig om det har uppstått förhinder som du inte kan påverka. Be om ett kvitto både vid inlämningen och hämtningen.

(Källa: Unsplash.)

Hyra bil utomlands

Det är sällan några skillnader mellan att hyra bil i Sverige och utomlands. Flera av de stora bilfirmorna finns internationellt, såsom Avis, Europcar och Hertz. Däremot kan det råda annorlunda regler. Personer under 25 år kan få betala en högre avgift och det finns firmor som nekar uthyrning till personer som är över 70 år. Är ni flera som ska köra kan det tillkomma extra avgifter. Man måste vara noga med att kontrollera att bilen är utrustad med alla tillbehör som landets lagar kräver ska finnas i bilen. I Frankrike måste man exempelvis ha reflexvästar till alla passagerare och i Österrike måste det finnas två varningstrianglar.

Det är mycket man ska tänka på när man hyr bil. Men det viktigaste är att lämna tillbaka den i samma skick. Det besparar både dig och hyrfirman tid, pengar och pappersarbete.