Skaffa försäkring när du köper bil


Alla bilar som är i trafik i Sverige måste ha minst en trafikförsäkring. Det innebär att om du köper en bil så måste du väldigt snabbt jämföra billiga bilförsäkringar och teckna en försäkring på din nyinköpta bil. Detta bör göras redan samma dag.  Anledningen till detta är för att så fort som ägarbytet har gått igenom hos Transportstyrelsen så kommer den förra ägarens försäkring att upphöra för bilen. Och eftersom samtliga bilar som är i trafik i Sverige måste ha en lagstadgad trafikförsäkring så innebär det att om inte du då har tecknat en försäkring så kommer bilen istället att få en försäkring via något som heter Trafikförsäkringsföreningen.

 

saknar bilförsäkring

Vad är Trafikförsäkringsföreningen?

Trafikförsäkringsföreningen är en förening som ägs av flera olika försäkringsbolag och denna förening bildades i syfte att försäkra de bilar som ägarna inte betalar försäkring för, just eftersom att alla bilar måste ha en trafikförsäkring. Om en bil som ägaren inte har försäkrat råkar ut för en skada eller olycka som i sin tur innebär skador på någon annan bil, någons egendom eller en annan person så innebär det att denna person eller motpart kan få ersättning från Trafikförsäkringsföreningen trots att bilen egentligen saknar en försäkring.

Trafikförsäkringsföreningen erbjuder alltså bara skydd för motparterna, inte för den egna bilägaren eller bilen. Så det innebär att om ens bil är försäkrad av Trafikförsäkringsföreningen får man såklart ingen ersättning själv ifall man orsakar några skador eller olyckor. Att få bilen försäkrad av Trafikförsäkringsföreningen rekommenderas inte eftersom det kostar väldigt mycket pengar med denna försäkring. Kostnaden ligger på mer än 200 kronor per dygn, så det går snabbt upp till höga summor om man struntar i att försäkra sin bil.

Så tecknar du bilförsäkring

Hur gör man då om man vill skaffa försäkring för sin nyinköpta bil?

Ja enklast är att göra det via nätet. Där kan du snabbt och enkelt gå in på respektive försäkringsbolags egna hemsidor och läsa om deras bilförsäkringar, läsa igenom villkoren samt få prisuppgifter. Man kan också teckna försäkring direkt via nätet. Dessutom är det enkelt och smidigt att jämföra bilförsäkringar via nätet och snabbt få prisuppgifter från en rad olika försäkringsbolag genom att använda sig av en jämförelsetjänst för försäkringar.

Så håller du priset nere

Det finns några huvudsakliga faktorer som håller priset för din bilförsäkring nere.

Värde på bilen

Bilar som är dyra löper större risk att stjälas. Försäkringen baseras på värdet på din bil, så ju dyrare den är, ju mer pengar betalar du. Kom ihåg att bilförsäkringsbolag vet vilka bilar som är benägna för olyckor och andra risker. Ju högre risk för olycka den har ju högre ligger din betalning på.

Rabatter

En annan faktor som hjälper att hålla priset nere är alla rabatter försäkringsbolagen erbjuder av olika skäl som t.ex:  att du är en god kund, du har mer än en bil försäkrad hos dem och andra särskilda rabatter. Det lönar sig att samla alla dina försäkringar hos en och samma bolag!

Hur mycket använder du bilen?

Ju mindre du kör din bil desto billigare blir din försäkring. Förare som måste köra långa sträckor för att komma till arbetet dagligen kommer att behöva betala mer i försäkring. Och å andra sidan, om du är den typen av person som använder bilen bara på helgerna eller vid kortare sträckor så kan du räkna med att din försäkring blir lite billigare.

Erfaranhet

Sist men inte minst – hur länge har du haft ditt körkort? Om du är en noggrann och erfaren förare så du får du sannolikt rabatt på din bilförsäkring. Din ålder, ditt kön, civilstånd och historik i trafiken kommer alla att beaktas när du köper försäkring för din bil. En förare som är benägen för olyckor och brott mot trafik innebär större risk för företaget vilket är just därför de tar mer betalt av denna individ. Olycksstatistiken tros vara högre bland förare under 25 år så de kommer att behöva betala mer.