Köpa ny bil

OBS! Glöm inte att jämföra räntan på billån som bilhandlarna erbjuder. Denna kan skilja stort mellan olika bilhandlare men också mot andra kreditgivare. Ofta har bilhandlarna förmånliga räntor och villkor vid nybilsköp men inte alltid, du måste inte ta billån hos bilhandlaren. Nyttja gärna låneförmedlingstjänsterna för att jämföra ränta och villkor mot bilhandlarnas erbjudanden.

Att göra en bra bilaffär

Många undrar hur man ska göra för att köpa en ny bil billigt. I praktiken är möjligheterna till en bilaffär med extra stor rabatt begränsade, det krävs en bättre personlig relation med bilhandlaren för att denna ska minska på sina uppsatta marginaler. Men lite bilförhandlande finns det trots allt ofta utrymme för. Företag som köper nya bilar har vissa rabattsystem som för det mesta baseras på det officiella baspriset. För privatpersoner är det bästa att hoppa på en passande bilkampanj, ibland kan ytterligare procent ges utöver detta.

Kampanjtricket

Många biltillverkare säljer alltid sina bilar rabatterade med någon sorts kampanj som bygger på samma belopp hela tiden. Ibland erbjuds 15 000 kronor i rabatt på bilköpet, ibland erbjuds ett utrustningspaket gratis värt 15 000 kronor, kanske erbjuds en låg kampanjränta tillsammans med något tillbehör som totalt är värt 15 000 kronor och så vidare. När kampanjen passar dig så kan det vara dags att slå till med ett bilköp.

Gör ett bra förarbete

För bästa resultat så var beredd att lägga tid och ha tålamod att göra ett bra grundarbete. Se noggrant över vilka behov du har och vilken bil som passar dig. Bestäm dig sedan hur du vill ha bilen utrustad. Besök gärna bilhandlaren för detta men inled inga affärssamtal innan du vet vad du vill ha.

Prisförhandling

Förhandling av pris, ställ bilhandlarna mot varandra. När du väl vet vad du vill ha för bil och hur den minst ska vara utrustad så börjar det bli dags för att börja ta in offerter/affärsförslag. Besök flera bilhandlare och visa det affärsförslag du fått tidigare för att se om de kan erbjuda bättre. Det är därmed viktigt att du får med dig affärsförslag utskrivna på papper från bilhandlarna. Många bilhandlare håller vissa löften i luften och skriver inte gärna in dem i affärsförslaget tills du är redo för att signera. Detta för att du ska komma tillbaka till dem, de håller en personlig hållhake. Säg att du är noggrann och vill ha koll på allt när du ska gå hem för att fundera. Du kan komma att märka att priserna på nya bilar skiljer mindre mellan handlarna än du vill tro, fast inbytespriset på din eventuella inbytes bil kan istället skilja stort.

Den klassiska lagerbilen

Lagerbilen. Har en bilhandlare en liknande bil du efterfrågar i lager så kommer säljaren troligen erbjuda denna i första hand. Ta gärna ett affärsförslag på denna bil men se till att du också kommer hem med ett affärsförslag på exakt den bil och den utrustning så själv efterfrågat. Tänk på att en lagerbil kan ibland vara av en tidigare årsmodell, å andra sidan kan du få ett bra priserbjudande på denna. Är lagerbilen av äldre årsmodell men inte säljs till ett bra pris så köp den inte. Lagerbilar av aktuell årsmodell och välutrustade finns också ofta hos bilhandlarna för att de ska kunna erbjuda en bil utan lång leveranstid. Dessa bilar brukar ofta inte säljas så billigt, men å andra sidan kan du få den på kort varsel istället för att vänta normalt 2-6 månader på din nya bil.

  • Bestäm dig för vad du vill ha

  • Ta affärsförslag på papper

  • Ställ handlarna mot varandra

  • Jämför räntan