Bra vinterdäck – ett måste i vårt klimat

Alla bilägare, även författaren till detta inlägg inräknat, så gäller det att se till att däcken inför vintern håller måttet. Vid svåra vägförhållanden påverkade av snö, is och slask så duger inte sommardäckens mönsterdjup och övriga egenskaper. När vintern gjort sitt intåg så gäller vinterdäck och inget annat. I detta inlägg berättar vi mer om bra saker att tänka på när det gäller däcken för vintern.

Typer av vinterdäck

Två typer av vinterdäck är vad som är gångbart i Sverige. Dessa benämns friktionsdäck respektive dubbdäck. Dubbdäck är som namnet antyder vinterdäck med dubbar och friktionsdäck är följaktligen vinterdäck utan dubbar. Meningarna går isär om vilken av dessa typer av vinterdäck som är de bästa och detta beror främst på var man kommer köra mest på för underlag.

Är underlaget kännetecknat av is så ger dubbdäck bäst greppförmåga medan friktionsdäcken mäter sig bra med dubbade däck på snö och slask. Nackdelen med dubbdäck kontra friktionsdäck är att de bullrar mer samt att de är sämre ur miljösynpunkt då de avger farliga partiklar samt sliter på asfalten. Valet av dubbdäck eller friktionsdäck borde alltså avgöras av vilket vinterväglag man kör mestadels på, men vad du än gör – kör inte med sommardäck på vintern. För mer info: Besök däcksajten Vinterdäck Mönsterdjup