Olika typer av Däck

Det är viktigt att alla förare känner till vilka olika typer av däck som finns.

Sommar, vinter och allrounddäck är de huvudsakliga typerna av däck som en förare bör känna till. Det finns även däck som är avsedda för särskilda ändamål, som för tunga lastbilar och jordbruksmaskiner, men det enda vi bryr oss om är de som normalt används, vanligtvis: sommar, vinter och allrounddäck.

Den största skillnaden mellan de tre typerna av däck är i materialet som används. Faktum är att vinterdäck är gjorda av ett mjukare gummi med bättre tolerans mot låga temperaturer. Denna tolerans ger däcket en förmåga att behålla sina egenskaper avseende gummits hårdhet vid låga temperaturer på vintern. En annan skillnad är mönstrets utformning på däckmodellen, ett mönster som tillsammans med däckmaterialet är avsett att ge ett bättre grepp på våta, isiga eller snötäckta vägar. Vinterdäck har också en djupare mönsterprofil på däckets slitbana.

Å andra sidan är sommardäck gjorda av hårdare gummi, vilket är nödvändigt för att kunna motstå högre temperaturer och är i allmänhet inte avsedda för körningar på hala ytor.

Allrounddäck är en kompromiss mellan de två typer av däck som beskrivs ovan och försöker kombinera de två typerna för maximal effektivitet vid både regn, snö och sommarvärme.

Denna typ av däck kan betraktas som standard för nya bilar. Tillverkare väljer dem eftersom de håller en bra prestanda under nästan alla förhållanden.

Uppenbarligen finns det inte ett perfekt allrounddäck, och som alla andra kompromisser kommer allrounddäcken aldrig kunna uppnå den kvalité eller prestanda som finns hos sommardäck och vinterdäck.

Jag tror att alla är överens om att ett slitet däck inte är bra ur något perspektiv. Delvis slitna och gamla däck medför en längre bromssträcka och om däcken är väldigt slitna och gamla, ser det inte bara tråkigt ut, utan materialets ålder kan faktiskt orsaka en däckexplosion under körning, vilket innebär en extremt stor olycksrisk.

Även däck av dålig kvalité – trots att de är helt nya – kan orsaka skador på andra system i fordonet, såsom upphängning och styrning. Därför krävs balansering av hjulen. Dessutom bidrar obalanserade hjul till ett snabbt och ojämnt däckslitage.

Lufttrycket i däcken är också mycket viktigt, både ur trafiksäkerhetsperspektiv och för att däcken ska hålla längre.