Snygga rena bilar

Avgassystem har gått från att vara en ljuddämpare till en avgasrenare till att snart kanske försvinna i och med att elbilarna kanske kommer att ta över.

Avgassystemet har utvecklats och har blivit mer integrerat in i bilarna, vilket gör att de ser snyggare ut och sportbilar tenderar att ha dubbla utblås, vilket gör det symmetriskt mer attraktivt. Tidigare var avgassystemet en ganska ful detalj som såg ut att hänga lite löst under bilen. Numera ser det annorlunda ut. Porsches Boxster har ett stort utblås centrerad bak på bilen, vilket enligt mig i alla fall är väldigt macho och snyggt. Det ger bilen ett väldigt muskulöst utseende. Andra bilar kan ha dubbla utblås snyggt integrerade i karossen, även detta ser väldigt snyggt ut då man betraktar bilen bakifrån. Det kommer vara en detalj som eventuellt kommer att saknas på elbilar, men så klart finns de på hybridbilar. Då raggarbilar försöker vara väldigt maskulina med sitt höga buller, då de har tagit bort avgassystemets ljuddämpande egenskaper, vilket även kan vara fallet med vissa Harley Davidson motorcyklar, men dessa låter klart mer maskulina än en Volvo raggarbil.

För en vanlig bil, så har avgassystemet några viktiga funktioner, nämligen att leda bort giftiga avgaser från bilens kupé, dämpa ljudet från avgaserna då de lämnar motorn i hög hastighet som skapar ett oljud som kan upplevas från raggarbilar eller då avgassystemet går sönder, sedan ska det rena avgaserna, så det har definitivt en hel del viktiga uppgifter. Det är därför viktigt att avgassystemet och andra bildelar är i bra skick för att en bil ska fungera som det ska.

Ett avgassystem som inte är optimalt kan också leda till att inte alla avgaser lämnar motorn tillräckligt snabbt, vilket leder till effekt förlust i motorn. Jag anser att när de integrerar avgassystemet snyggt i en bil, så höjer de statusen av avgassystemet, vilket gör att det underhålls och tas om hand om som det bör göras. Det är en klart viktig del av bilen som bör underhållas och se till att det fungerar optimalt. När det hängde lite löst under bilen, så tror jag det behandlades mer som skrot som fungerade tills det började göra oljud. Så kudos till biltillverkarna som lyckats höja dess status.