Motorsport kräver mekaniskt avancerade fordon

I dagens inlägg gör vi en djupdykning i motorsport och allt som rör det avancerade fordon som designas och används inom de olika sporterna. Läs vidare för att lära dig med om mekaniken bakom formel-1, rally samt speedway.

Formel-1

Formel-1 är en folkkär motorsport som bjuder på höga hastigheter och mycket adrenalin. Många motorsportsfantaster drömmer om att besöka den legendariska arenan i Monaco för att se välkända förare som Sebastian Vettel och Charles Leclerc. Andra nöjer sig med att engagera sig på avstånd genom att följa loppen hemifrån, kanske genom att satsa på odds och betting på motorsport online. Särskilt stort är intresset för Grand Prix-serien som är ett årligt event för Formel-1. Maxfarten för Formel-1 ligger på 354km/timmen, där vrålstarka motorer krävs för att klara trycket.

Vanliga tillverkare av bil och motor är Mercedes, Ferraris, McLaren, Renault och Honda. Motorerna är V6, 1 600 cm³ och hybrid där prestanda upp till 830 hästkrafter används. Fordonen är specialdesignade för att klara av de höga hastigheterna, där bilens bromsskivor består av en slags oförstörbar form av kolfiber. Kostnaden för att tillverka dessa ligger på nära 100 000 kronor per par, och tar över en månad att tillverka. Bromsskivorna tillåter bilen att bromsa ner från 320 km/h till 100km/h på bara två sekunder. 

Rally

Rally är ännu en folkkär gren inom motorsport, inte minst i Sverige. Denna typ av motorsport omfattar en något längre sträcka och körs på “vanliga” vägar, som stängts av för annan trafik. Det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid. Till sin hjälp har föraren en kartläsare. Särskilt stort är Rally Sweden, ett årligt evenemang som rullande hålls i Värmland sedan år 1950. Hit kommer svenska rallyeliten för att göra upp om det prestigefyllda vinsterna.

Populära tillverkare för rallybilar och motorer är Citroën, Ford, Hyundai och Volkswagen. Motorn är en 4 cylinder och 1600 cm³, där prestandan ligger på 335 hästkrafter. Under ett rallylopp kan hastigheten uppgå till 200km/timmen, där fordonets totala vikt är 1200 kg. Rally uppgår visserligen inte till lika höga hastigheter som vissa andra motorsporter, men då loppen körs på vanliga vägar i naturlig terräng krävs slitstarka bilar och starka motorer.

Speedway

Den svenska speedway-stjärnan Tony Rickardsson har satt Sverige på kartan för speedway, och än idag är svenskarna framstående på banorna världen över. De största evenemanget i internationella sammanhang är Speedway GP, som är världsmästerskapen i speedway.

I denna motorsport används speciella motorcyklar som anpassats för att klara den enorma påfrestning som ett lopp innebär. I ungdomsklasser har motorcykeln två- eller fyrtaktsmotor med 80 respektive 150cc. För seniorer är motorn starkare och ligger på 500cc. Bränslet som används här är metanol, vilket ger banorna den särskilda doften. Speedway-motorcyklarna saknar helt bromsar – istället tas kurvorna genom att föraren ställer cykeln på bredden för att kunna sladda sig igenom kurvan och på så vis få med sig så hög fart som möjligt. Med anledning av avsaknaden av bromsar så körs speedway alltid på en välbehandlad och oval grusbana.

Med förhoppningen att du lärt dig något nytt om mekaniken bakom motorsportsfordon har det nu blivit dags att avrunda. Ha en fortsatt trevlig motorsportssommar!