Länderna som sitter i motorsportens förarsäte

Motorsport är något som är populärt i många länder där det är extra stort i Europa och USA. Några länder ligger dock i täten när det kommer till motorsport och varför kan det vara så? Allt har egentligen att gör med just vilken motorsport man menar och att vissa länder har också tillverkat lite bättre bilar och lite bättre förare.

Källa: Unsplash

Finlands legendariska förare

De allra största är egentligen Finland, Tyskland och Italien, iallafall om man ska räkna på det stora hela genom att titta på antal vinster, antal lopp och antal förare per valda sport (www.dackavisen.se/vilka-lander-ar-bast-i-varlden-pa-motorsport/). Finland är oftast det land i Skandinavien som man tänker på det när det kommer till Formel 1. De har tidigare producerat legender som Keke Rosberg, Mika Häkkinen och Juha Kankunen inom rally. Under 80- och 90-talet var Kankunen dominant inom rally medans Mika Häkkinen tog två VM-guld i rad i Formel 1 åren 98-99. Finland har dock aldrig haft något eget stall eller producerat några bilar av rang för motorsport.

Ferrari och den snabba Monza banan

Italien är det land som producerar många fräsiga sportbilar där en av de allra kändaste är nog Ferrari. Ferrari har varit extremt framgångsrik inom Formel 1, men även inom annan typ av racing och även som sportbil för privatpersoner. Monza banan i norra Italien är även den bana som flest Formel 1-lopp har körts på av alla banor och anordnar också Italiens Grand Prix och Italian som land har anordnat lopp sen F1 först kom till. Landet har exempelvis också även sitt egna San Remo-rally som är oerhört populärt.

Michael Schumacher och stall som BMW och Mercedes

Tyskland är bra på många sporter: fotboll, motorsport och till och med hockey på senare tid. Det har inte undgått någon vem deras allra mest kända racerförare, Michael Schumacher, är. Han hade länge rekordet för antal vunna lopp under sin karriär, även om det slogs nyligen av britten Lewis Hamilton. Trots att Hamilton har slagit många rekord så anses han inte som den allra bästa i världen, om man räknar hur många lopp han har kört mot antalet vinster (https://sverigesradio.se/artikel/7582737). På den listan ligger han på en tredje plats bakom Juan Manul Fangio och Alberto Ascari. Tyskland har även många kända bilmärken som BMW, Mercedes och AUDI. Tyskland anordnar flera tävlingar inom både Formel 1 och annan racing.

Läs mer om motorsport – när du vill

Om du vill ha mer information kring motorsport och i synnerhet just Formel 1 kan du hitta fler sportbetting nyheter på bet365 (https://extra.bet365.com/news/sv). Här får du information ifrån all typ av motorsport från hela världen direkt i din mobil, dator eller surfplatta. Bland annat har britten Lewis Hamilton ett odds på 1.02 på att han vinner nästa VM. Just nu så har Hamilton lika många VM vinster som Michael Schumacher och tangerar även flera andra rekord som Schumacher fortfarande innehar.

Källa: Unsplash

Även om dessa länder länge har funnits med kartan över de allra bästa förarna och stallen får vi hoppas att det kommer nya nationer inom kort. Länder som Monaco, Ryssland och Nederländerna har flera förare som har börjat utmana i toppen, så Formel 1s framtid blir allt mer spännande!